Miksi käsityön arvostusta pitäisi nostaa?
Miten käsityön arvostusta voisi nostaa? Ja miten sitä ei ainakaan nosteta.. Mitä sinä ja jokainen meistä voi tehdä käsityön hyväksi - ja ihan ilmaiseksikin? Käsintehdyssä tuotteessa on tunnelmaa, laatua ja elämyksiä - nämä asiat ovat minulle tärkeitä ja haluan ne säilyttää. Olisiko käsitöitä saatavilla ilman pienyrittäjien ponnisteluja?
Miksi käsityöt on sydäntäni lähellä oleva asia? Kaikkeahan saa nykyään teollisesti tehtynä. Käsin tehty tarkoittaa minulle elämyksiä ja aivan erityistä laatua.
Arvostan kädentaitoja, niitä kun ei ole kaikilla. Arvostan sitä että joku on antanut aikaansa ja osaamistaan sille tuotteelle mikä minulla on käsissäni. On ihanaa kun tuote myös kestää kauan, sillä siitä on minulle iloa pitkään! Suomalaiset tuotteet ovat maailman mittapuussa todella kestäviä, sekä ominaisuuksiltaan että designiltaan. Ihan omaa luokkaansa laadussa.
Kulutushysterian kääntöpuoli
Moni sanoo että teollinen on paha, minusta sitäkin toki tarvitaan. Muutenhan ei kaikille riittäisi vaikkapa vaatetusta. Mutta onhan nykyinen kulutushysteria muodin pikajuoksuineen johtanut todella ikäviin ilmiöihin, kuten siihen, että vaatetusalan tuotteita on aivan liikaa ja niitä ei uudelleenkäytetä järkevästi.
Ja lisäksi vaatteen elinkaari on hämmentävän lyhyt. Kuka keksi että mallistoja pitää tulla vuodessa vähintään neljä, tai että samaa vaatetta käytetään ehkä vain muutaman kerran? Onneksi vaatteiden kierrätys on Suomessa pidemmällä kuin monessa muussa maassa, mutta silti asialle pitäisi tehdä jotain meilläkin.
Montako kertaa sinä käytät samaa vaatetta?
Tämän hyvän kysymyksen kysyi minulta yksi Villeriina.netin myyjistä. Jäin oikein miettimään. Minun tulee käytettyä vaatteita kunnes ne menevät rikki tai pahan näköisiksi pesussa. Tyylini on hienosti sanoen ajaton, eli omani, ei muodinmukainen.
Joskus harvoin kun omantyylinen vaate tai väri on muodissa, ostan sitten useampia varastoon! Näin kävi esimerkiksi violettien vaatteiden kanssa muutama vuosi sitten, pitää hamstrata jos meinaa saada oman näköisiä!
Käsin tehdyn elämys
Käsin tehdyssä tuotteessa, esimerkiksi vaatteessa, on minusta aina erityistä tunnelmaa – onhan sen tekijä viettänyt tuotteen parissa joskus pitkänkin aikaa.
Siksi minäkin haluan viettää sen kanssa aikaa. Ja uskon että muutkin ihmiset kokevat niin, koska ihmiset haluavat elämyksiä. Ja niitä saa käsintehdyistä tuotteista, joilla on tarina.
Mikä on käsin tehtyä?
Käsin tehty on laaja käsite – saako koneita käyttää ja sanoa että se on käsintehty? Minulle ompelukone, neulekone, kamera ja kangaspuut ovat välineitä, ihan siinä missä neulepuikot, sivellin ja kädetkin.
Olen kokeillut itsekin näitä kaikkia, ja jokaisessa on omat niksinsä, miten ne saa toimimaan. Vaatii vielä aivan erityistä taitoa suunnitella tuotteet sellaisiksi että ne ovat parempia, kauniimpia ja kekseliäämpiä kuin kotona tehdyt.
Entäs sitten jos myynti kasvaa, ja tarvitaan enemmän kuin yksi ihminen tekemään tuotteita? Onko se edelleen käsityötä? Minusta se on edelleen sitä, jos laatu voidaan pitää samalla hyvällä tasolla, eikä koneita, kuten robotteja tule mukaan.
Sehän on vain hyvä, jos tuotteilla on hyvä menekki ja yritystä voi laajentaa.
Robotin käsi ja käsintehty?!
Robotit varmaan tulevaisuudessa saattavat olla yksi kätevä yrityksen laajentamiskeino. Voidaankohan sitä sitten vielä puhua käsintehdystä, jos robotin kädet ovat tehneet tuotteet samanlaisiksi kuin ihmisen kädet?
Veikkaan että se aika ei ole kovin kaukana, kun käsityörobotteja saa apureiksi edullisesti. Sitten voiaan miettiä uudestaan tämä käsintehdyn käsite.
Case Villasukka?!
Käsin tekemisessä on traditioita, malleja ja tekniikoita, mutta myös uutta ja jännittävää designia jatkuvasti. Se on mahtava yhdistelmä. Säilyisivätkö perinteiset tekniikat ilman pienyrittäjiä yhtä hyvin? En usko.
Villasukat, tuo vaikea myytävä kun materiaalit maksavat paljon ja aikaakin kuluu melko paljon. Ja ihmiset odottavat edullista hintaa. Mutta miten aina vaan kauniimpia kirjoneuleita ja värejä niihin syntyy jatkuvasti, yrittäjien toimesta!
Ehkä villasukkien edullinen hintalappu ei ole ollut oikein, ihmiset kun arvostavat myös rahan kautta. Jos jokin tuote on halpa, sitä ei arvosteta niin paljon. Ja jos jokin on kallis, arvellaan että siinä on ehkä jotain erityistä, kun hintakin on korkeampi. Käsityöstä pitää tehdä erityistä myös asiakkaan silmissä, jotta he kokevat saavansa rahoilleen kunnon vastinetta. Kertoa tekniikoista ja tekemisestä taustalla, materiaalivalinnoista ja materiaalien hinnoista jne.
Alennusmyyntien huono puoli
Käsityön parempaa arvostusta ei saada aikaiseksi hintoja polkemalla tai myymällä aina alennuksella. Ihmisille tulee helposti se ajatus, että ostan sitten kun ovat tarjouksessa, jos alennuksia on usein.
Jos jokin tuote tuntuu asiakkaasta kalliilta, hinnan alentaminen ei auta myymään paremmin, sehän vain validoi sen että olihan siinä ylihintaa! Asiakas pitää saada näkemään tuotteen hyödyt ja ominaisuudet, ja sitä kautta tuntemaan saavansa rahalle vastinetta.
Mitä sinä voit tehdä arvostuksen nostamiseksi?
Moni sanoo että käsityötä pitäisi arvostaa enemmän – mitä voisit tehdä? Voit esim.
- Ostaa Suomessa käsin tehtyjä tuotteita
- Jakaa, tykätä ja tallentaa käsintehtyjen tuotteiden linkkejä somessa
- Seurata käsityöalan sivustoja (kyllä, myös kilpailijoita on aina hyvä seurata!)
- Liittyä Villeriina.netin sähköpostilistalle ja saada ajankohtaisia lahjavinkkejä ja tietoa mielenkiintoisista suomalaisista tuotteista ja niiden tekijöistä
Kommentoi