Miten ottaa hyviä tuotekuvia itse?
Tuotekuvista voi saada varsin hyviä ja entistä kiinnostavampia ihan itse, nollabudjetilla, kun tietää muutaman niksin. Tässä muutamia vinkkejä, miten ottaa hyviä tuotekuvia itse, ilman lisäinvestointeja, omalla kännykällä.
Valmistelut
- Pyyhi kännykän kameran linssi aina ennen kuvaa – tulee muuten kirkkaasti parempia!
- Mieti tuotteen käyttöympäristöä, monesti käytössä oleva tuote on kiinnostavampi kuin pöydällä lojuva
- Mieti voisiko kuvassa olla myös ihminen tai edes käsi, korva, profiili tai muu osa. Ihmisten kuvat kiinnostavat valtavasti enemmän kuin pelkkä tuotekuva. Siksi lehtien kannessakin on ihmisiä, ei tuotteita..
- Mieti valaistusolosuhteita. Auringonvalo on aina paras, tosin suora keskipäivän kilotus voi olla liikaa.
- Mieti missä kuvaat – kuvaisitko sittenkin sisätilan sijaan luonnossa, asfaltilla, lumella, puun oksalla, talon seinällä, auton pellillä? Jokin erikoinen paikka voi myös kiinnittää asiakkaan huomion. Samasta tuotteesta on hyvä ottaa kuvia eri paikoissa ja tilanteissa tai taustalla.
- Mieti minkävärinen tausta olisi hyvä ja kokeile vaihtoehtoja. Toki perusvalkoinen on varma, mutta se voi olla myös hiukan tylsä.
- Kuvaa ilman salamavaloa

Millainen on hyvä tai kiinnostava kuva?
- Kuvassa ei saa olla liikaa kovia varjoja – jos valoa tulee vain yhdestä suunnasta, toinen puoli tuotteesta on täysin varjossa. Sinne puolelle voi ohjata valoa esim. foliolla, päällystä vanha muropaketti ja kokeile miten sen heijastus vaikuttaa kuvaan ei kulmista.
- Kuva ei saa olla liian pimeä. Siitä ei näe silloin yksityiskohtia.
- Ota kuvia eri kuvakoolla, vaakaan ja pystyyn – itse suosin nyt neliömäisiä kuvia, kun ne sopivat aika moneen mediaan sellaisenaan.
- Tuotteiden ei tarvitse olla aina suorassa tai keskellä kuvaa – tärkeää on erottua
- Kiinnostava kuva saa aina enemmän katsojia esim. somessa kuin täydellisen hyvä kuva. Täydellinen on myös vaikea ottaa jos ei ole ammattilainen – tähtää siis kiinnostavuuteen!
- Valokuvauskurssin tärkeimpiä anteja itselleni: Vain amatööri laittaa kohteen keskelle kuvaa. Tuotekuvissa toki tuote on hyvä keskellä, mutta muista kokeilla tätä fiiliskuvissa!
- ja toinen: Ota kuva paljon lähempää kuin ensiksi aioit, yksityiskohdat ovat kiinnostavia! Kun netissä asiakas ei pääse hiplaamaan tuotetta, on hyvä näyttää, miltä materiaali ja pinta näyttää ihan läheltä.
- Kuvat näyttävät hieman erilaisilta kännykällä ja tietokoneella katsottuna, usein kännykkä tuo kuvaan enemmän valoa tai sävyjä – jos haluat optimoida jommallekummalle, katso sitä mieluiten kännykällä, kuten ostajatkin verkko-ostoksilla.

Näppäriä työkaluja ja ideoita
- Auringonvalo, myös puolipilvisellä säällä – ikkunan ääressä on hyvä kuvata. Sijoita tuote niin että auringonvalo tulee jommaltakummalta puolellta tuotetta.
- Laita vastakkaiselle puolelle esim. foliolla päällystetty muropaketti heijastamaan valoa tuotteen sille puolelle, jonne auringonvalo ei ulotu.
- Jos auringonvaloa ei ole, ota pari pöytälamppua. Aseta ne tuotteen vasemmalle ja oikealle puolelle. Näin saadaan varjot vähemmäksi. Hätätilassa pari kännykän taskulamppuakin on parempi kuin ei lisävaloa ollenkaan, niissäkin on usein voimakkuussäätö.
- Kirurginmaski tai ohutta kangasta – voit säädellä niillä pöytälamppujen voimakkuutta laittamalla ne lampun eteen.
- Iso taustapaperi ja sen taakse pahvilaatikko. Älä taita paperia vaan teippaa se roikkumaan takana olevasta pahvilaatikosta siten että se laskeutuu pöydälle asti, johon asetat tuotteen. Taustapaperin sijaan kokeile kangasta – muista myös lakanat, verhot, matot, keittiötekstiilit, vaatteet. Entäs jos sittenkin tapettia, dc-fixiä tai kartonkia? Nämä kaikki ovat edullisia taustoja.
- Voit kuvata tuotteita hotellihuoneessa, kaverin kotona, kasvihuoneessa, puistossa, liikennevälineissä..
- Joka kuvassa ei tarvitse olla koko tuote – kuvaa myös yksityiskohtia, jotain kiinnostavaa kulmaa tai sisäpuolta
- Propsit eli tilpehöörit, siis rekvisiitta. Esim. kukat, oksat, kivet, sora, jää, vesipisarat, astiat, muut tuotteesi, tyynyt, pöytäpinta, kankaat taikka kaakelit auttavat tekemään kuvasta mielenkiintoisemman – käytä luovuutta! Aina voi lisätä kukkia tai kasveja tai niiden osia kuvaan.
- Suomessa on kuvissa usein hyvin eleetön, minimalistinen tyyli ja vähän värejä. Kokeile lisätä niitä ja katso vaikuttaako se kuvaan? Harmaata massaa hyppää helposti ohi esim. somessa, väri kiinnittää huomion.
- Valoboksi – ei pakollinen. Näitä myydään valmiina muutamalla kympillä. Pienten tuotteiden yksityiskohtainen kuvaaminen täysvalkoisessa onnistuu tämmöisellä näppärästi, erittäin hyvä investointi jos tuotteesi ovat esim. pieniä koruja ja mahtuvat boksiin.
- Rengasvalo – ei pakollinen, mutta nykyään joka tubettajan tai videoita tekevän vakiovaruste. Monessa on värin lämpötilan ja voimakkuuden säätö, Sopii erityisesti kun kuvassa on ihminen, tällä voi taikoa pois mustat silmänalusetkin! Edullisemmat irtoavat muutamalla kympillä. Kannattaa valita sellainen, jossa on pitkä kolmijalka mukana, että saat valon tarpeeksi ylös yksinkin.
- Jos olet itse kuvassa, rengasvalo on kätevä, kun niissä on usein pidike myös puhelimelle.
- Muista että monet puhelimet myös tottelevat äänikomentoja kuten “Smile” ja ottavat kuvan kun sanot sanan (ei tarvitse joka kuvaa varten vaihtaa paikkaa ja etsiä kuvausnappia). Voit käyttää myös ajastinta, että kuva tulee otettua esim. 3 sekunnin päästä käskystä.
- Ota kuvia hiukan eri kulmista. Niitä on helppo arvioida myöhemmin ja poistaa epätarkat ja ei-parhaat.

Miten voisin kuvata tuotteitani? Ideoita?
Onko ideat loppu? Ota tästä muutamia ja anna aivojen kehitellä lisää!
- Keittiön tekstiilit: Voisitko kuvata tuotteita käytössä ei pelkästään hyllyssä? Tyytyväisen leipurin apuna? Piirakan kanssa? Ruokaa hämmentäessä? Ihanan kattauksen osana?
- Makuuhuonetekstiilit: Kokeile hotellihuonetta – vaihda vuodevaatteet omiisi ja laita lisää koristetyynyjä – tyytyväiset ihmiset voisivat sopia myös kuvaan? Entä miltä tuotteet näyttäisivät ilmassa?
- Astiat: Voisivatko astiat olla käytössä, osana kattausta – mukissa teetä tai kahvia, mehua tai maitoa, kulhossa puuroa ja kaverina kattaus tai aurinkoinen hymy? Maljakossa kukkia tai oksia? Jotain jännempää? Tuoreita marjoja pöydällä?
- Lahjaesineet – voisiko tuote olla myös pakattuna, unboxing on kiinnostavaa – eli tuote osittain vielä paketissa, rekvisiittana vaikkapa onnittelukimppu tai yllättyneeltä / onnelliselta näyttävä lahjansaaja
- Lelut: Parhaita toki on ne missä lapsi/lapset tai vauva on innostunut lelusta! Tässä saa kyllä olla nopea ja käyttää jotain kännykän nopeaa sarjakuvaa, jos meinaa tarkan kuvan saada. Jos lelu on iso, siitä voi ottaa myös vain osan kuvaan.
- Vaatteet – Nämä on parhaita ihmisten päällä – toki henkarissakin tai mallinuken pääällä voi ottaa kuvia, mutta parasta olisi nähdä tuote ihmisen päällä ja vielä kuvatekstissä kertoa minkäkokoinen vaate on kuvassa mallilla.
- Kosmetiikka, pesuaineet, hemmottelu – Putelitkin on ihan eri näköisiä kädessä kuin pöydällä. Kokoa samaan kuvaan useampia ja lisää rekvisiittaa. Myös tuotteen käyttökuvat ovat mielenkiintoisia (esim. naamarasvan laittaminen). Sekä kuvat raaka-aineista, luonnonhelmassa. Vältä ennen-jälkeen-kuvia, ne eivät mene läpi esim. Facebook-mainonnasta.
- Lisää kuvaan kissa tai muu eläin tai vaikka vaan tassu. Ihmiset rakastavat katsoa söpöjen eläinten kuvia, varma tieto! Sama homma kuin lapsien kanssa, paikoillaan pysyminen eli tarkan kuvan saaminen voi olla ongelma! Ja myös väriltään musta eläin on vaikea, mikä tahansa muu väri on helpompi kuvattava.

Muistilista - ota ainakin nämä!
- Kiinnostava kuva tai pari, “Fiiliskuva”, joka sopii myös someen, esim. tuote käytössä (tällä kuvalla se tuote oikeasti myydään)
- Tuotekuva tuotteen etupuolelta
- Tuotekuva tuotteen takapuolelta
- Jos tuote on avattava, kuva sisäpuolelta. Huom! voit tarvita lisävaloa jotta sisäosa ei ole liian tumma kuvassa
- Lähikuva jostain kohtaa tuotetta
Miten tavallinen tuotekuva otetaan käytännössä?
Tässä helppo esimerkki, miten voit ottaa tavallisen, valkotaustaisen tuotekuvan kotona, omalla kännykällä, ilman lisäinvestointeja.
Auringonvalo on paras ystäväsi. Tarvitset lisäksi vain 2 pahvilaatikkoa, talousfoliota ja A4-paperin sekä palan teippiä. Isommille tuotteille toki isompi taustapaperi (tai muu taustamateriaali, värillinen kartonki jne..)

Perussetti
Kuvassa auringonvalo tulee oikealta ikkunasta. Joten vasemmalle foliopaketti heijastamaan valoa toiselle puolelle tuotetta. Tuotteen taakse on teipattu valkoinen A4 paperi.

Pyrkimys
Valo heijastuu molemmilta puolilta, ei merkittäviä varjoja. Tarkennus on etuosassa (täppää kameran kuvaa, useimmat kännykamerat silloin tarkentavat täppäämääsi kohtaan) JA MUISTA PUHDISTAA TUOTE ETTEI KÄY NIINKUIN TÄSSÄ - PÖLY ON HYVIN EDUSTETTUNA.

Sisäkuva
Muista ottaa kuvat joka puolelta tuotetta! Jos asiakas katsoisi tuotetta paikan päällä, hänkin kääntelisi ja katselisi sitä joka puolelta.

Pohjakuva
Markun Savipaja Puumalasta on tehnyt tämän tuikkukipon. Näitä esimerkkikuvia ei ole käsitelty mitenkään, taustan punerrus on tullut saatavilla olevasta valosta ja kamerasta. Oikeasti tausta oli valkoinen.
Varo näitä!
- Tarkentaminen väärään paikkaan. Muista kameran tarkennus, se löytyy yleensä kaikista kännykkäkameroista, ihan perusmoodissa tai edistyneessä kuvanottotilassa.
- Kännykän salamavalo. Sillä tulee yleensä aina huonompi kuva kuin auringonvalolla.
- Keinovalo on paljon vaikeampi saada toimimaan kuvassa kuin auringonvalo. Keinovaloksi sopii kännyköitä paremmin tavalliset toimistopöytälamput, joissa on jokin säätömahdollisuus jalassa.

Tarkennus
Muista tarkentaa kameran fokus. Tässä kuvassa etuala on sumea, koska kamera keksi tarkentaa taakse. Täppäämällä kosketusnäyttöä sopivasta kohdasta useimmat kännykamerat tarkentavat täpättyyn kohtaan, ellet liikuta puhelinta välillä.

Ei salamalla
Tämä kuva on otettu ilman auringonvaloa, päällä kattovalo ja kännykän salama. Tuotteen väri muuttuu ja tulee tummat varjot taakse ja paljon salaman heijastumia eteen. Ei kovin myyvä kuva.

Keinovalo
Tässä ei ole lainkaan luonnonvaloa, vaan valolähteenä on toisen kännykän taskulamppu. Se aiheuttaa helposti varjoja taakse ja tässä kännykässä oli myös kovin sininen ja terävä valo joka heijastuu etualalla. Valoa voi himmentää esim. laittamalla sen eteen ohutta kangasta. Tai talouspaperia.. 🙂

Keinovalo-setti
Periaate on sama, valo tulemaan vähintään kahdelta puolelta ja kattovalokin saa olla päällä. Mutta kuten huomaat, helposti taustapaperiin tulee varjoja, sitä voi auttaa suodattamalla valoa (pikatestissä oli talouspaperi. ja kirurginmaski) tai siirtämällä valoa eri kohtaan tai kauemmaksi.
Inspiroidu netissä!
Tutustu ammattilaisten vinkkeihin netissä, esim.
- https://jariheikkila.fi/tuotekuvat-nollabudjetilla-miten-se-onnistuu/
- https://gosome.fi/blogi/tuotekuvat-puhelimella/
Tiktok-hacks eli erikoisia vinkkejä valokuvaamiseen, omat suosikkini näistä olivat läppärin näytön käyttäminen taustakuvana peilin avulla ja jään/suihkupullon käyttö. Tässä videossa katsotaan, miten vinkit oikeasti toimivat:
PS: Muistatko jonkun kuvan tältä sivulta?
Tällä sivulla oli monenlaisia kuvia. Jäikö jokin kuva mieleen? Oliko siinä ihminen? Mieti mikä kuvassa kiinnosti..
Toivottavasti sait ideoita tuotekuvaamiseen!
4 comments on “Miten ottaa hyviä tuotekuvia?”
Satu Antikainen
Hirveän hyviä ja yksinkertaisia vinkkejä. Pitää ehdottomasti ottaa näitä kokeiluun vaikka osa olikin jo tuttua huttua!
Mervi
Pitäisikö verkkokaupan sivulla olla esim villasukat kaikki kuvat samanlaisia? Tarkoitan niitä kuvia, mitkä on samalla sivulle.. Eikö muuten näytä sekalaiselta?
Tuija
Hyvä kysymys – omaan silmään näyttää kivalta, jos kaupan tuotteilla on kaikilla vaikkapa samansävyinen taustakuva, siis jokaisen tuotteen ensimmäisenä kuvana tai jokin teema. Tai vaikka kaikki sukat on suunnilleen samaan suuntaan ensimmäisessä kuvassa. Tulee yhtenäinen ilme siten ja voi samalla vahvistaa omaa brändiä tuomalla vaikka brändinväriset kehykset kuviin. Yhdellä kuvalla ei vielä pääse pitkälle, kun ei pääse hypistelemään niin on kiva nähdä kuva joka puolelta tuotetta ja myös käytössä. Eli sukat jalassa, ei pelkästään esim. sukkaplokin päällä.
Toisaalta sitten jos puhutaan kaupoista, joissa on monen merkin tuotteita, kuten vaikka Villeriinasta tai Etsystä, niin kuvien tuleekin olla erilaisia, koska ne ovat kotoisin eri myyjiltä. Tästä inspistä Etsyn sukkaosastolta: https://www.etsy.com/search?q=wool%20socks
Arja
KIITOS!